10 December 2012

Tugas Berat di Bangkok

Oleh MUHAMMAD DAYNE AZMIN dan FERZALFIE FAUZIsukan@utusan.com.my@10-12-2012

KUALA LUMPUR - Harimau Malaya berdepan tugas berat pada separuh akhir kedua Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Supachalasai, Bangkok Khamis ini apabila membenarkan Thailand bangkit untuk seri 1-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.
Jaringan Norshahrul Idlan Talaha pada minit ke-48 belum cukup buat Malaysia muncul sebagai pemenang apabila penyerang sensasi Thailand, Teerasil Dangda memadamkan kelebihan yang dimiliki skuad Datuk K. Rajagobal pada minit ke-79.
Dengan satu jaringan yang dicuri oleh Thailand di sini, semalam, Harimau Malaya perlu menang atau sekurang-kurangnya seri dengan keputusan melebihi dua gol di Bangkok.
Mat Yo main best malam tadi
Harimau Malaya seharusnya menyalahkan diri sendiri kerana permainan yang dipamerkan semalam sebenarnya menunjukkan kita mampu menjinakkan Thailand.
Namun penyudah tumpul sekali lagi menyebabkan beberapa peluang gol terbaik terlepas begitu sahaja selain kecekapan penjaga gol Thailand, Kawin Thamsatchanan.
Seperti yang dijanjikan, Rajagobal melakukan rombakan dengan formasi 4-5-1 dengan Norshahrul selaku penyerang tunggal.
Penyokong hampir berpesta apabila menyangka Azamuddin Akil mampu memanfaatkan hantaran silang Bunyamin Umar pada minit ke-19, namun pemain Pahang itu ofsaid.
Penjaga gol Thailand. Kawin Thamsatchanan bertungkus lumus apabila beberapa kali terpaksa menyelamatkan percubaan berbahaya Malaysia khususnya sepakan percuma ketua pasukan, Safiq Rahim.
Gol yang dinanti-nantikan akhirnya menjelma, bermula dengan hantaran lintang Mahalli Jasuli pada minit ke-48 dan ditanduk dengan penuh bergaya oleh Norshahrul, yang merupakan gol peribadi pertama dalam Piala Suzuki AFF 2012.
Namun perubahan oleh Rajagobal pada minit ke-73 dengan membawa masuk S. Kunanlan dan Safee Sali membawa padah apabila Malaysia kehilangan cengkaman pada bahagian tengah untuk Thailand mengambil kesempatan.
Berpunca daripada satu hantaran silang, Teerasil melonjak tinggi menyambut hantaran itu untuk mendiamkan penyokong Harimau Malaya.
Perlawanan kecoh seketika apabila jurulatih Thailand, Winfried Schafer yang sering membantah keputusan pengadil dari Iran, Torki Mohsen Ramezanali diarah meninggalkan tempat duduk pemain pada minit ke-81.
*** 
Harimau Malaya Sepatutnya Menang'
KUALA LUMPUR - Datuk K. Rajagobal tetap berpuas hati dengan persembahan pemainnya walaupun terpaksa akur dengan keputusan seri 1-1 dengan Thailand dalam separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF 2012, semalam.
Menurut jurulatih kebangsaan itu, perlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil semalam adalah yang terbaik dipamerkan oleh pasukannya, ketika Harimau Malaya dibelenggu masalah kecederaan menentang pasukan sekuat Thailand.
"Sebenarnya kita berhak untuk menang paling minimum 3-1 berdasarkan peluang gol dan corak permainan yang kita pamerkan," katanya dalam sidang media selepas perlawanan.
Jelasnya, tanpa pemain penting dalam kesebelasan utama, pemainnya masih mampu mempamerkan permainan menyerang dan dia terkejut dengan persembahan tersebut.
"Thailand adalah pasukan yang kuat dan kita harus menerima hakikat tentang kesukaran menentang mereka di sana (Bangkok), tidak ada apa yang boleh dirungutkan.
"Perkembangan terbaik adalah kita dapat lihat Norshahrul Idlan Talaha dan Safee Sali berjaya melepasi beberapa pemain pertahanan lawan," katanya.
Sementara itu jurulatih Thailand, Winfried Schafer berkata, mereka kehilangan banyak kehilangan bola pada bahagian tengah dan memang mengakui sukar menentang Malaysia.
"Bagaimanapun selepas ketinggalan 1-0, kami cuba bangkit memberi tentangan dan berjaya menjaringkan gol penyamaan," kata jurulatih itu yang diperintah meninggalkan tempat duduk pemain oleh pengadil perlawanan Torki Mohsen Ramezanali pada pertengahan separuh masa kedua.
Schafer juga mengakui anak buahnya tertekan dengan kehadiran lebih 80,000 penyokong Harimau Malaya.
"Kesilapan juga menyebabkan Malaysia berjaya membolosi gawang kami. Saya telah memberitahu pemain supaya lebih menumpukan perhatian kerana kehilangan bola menyebabkan bencana kepada pasukan kami," katanya.
Tambahnya, walaupun pasukannya mempunyai kelebihan gol di tempat lawan tetapi ia bukannya mudah untuk menentang pasukan sekuat Malaysia di gelanggang sendiri pada perlawanan separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai Bangkok, Khamis ini.

No comments: