08 October 2012

Sup Urat Keting (UK)

Semalam (Ahad 7-10-2012) dok lepak kat umah sambil menonton Jalan-Jalan Cari Makan TV3,dia tunjuk pulok pasal Restoren Sup Urat Keting UK kat Seksyen 7 Bangi,,,,,, apa lagi Mem mula la membangkit kisah silam,,katanya dari duluuuuuuuu lagi dia nak makan sup urat keting, tapi tak dapat-dapat,,,pendek cite dan panjang stori  Mem pun mengajak le ke restoren UK ni untuk makan tengahari, tang tang  tu jugak!!!

Restoren Sup Urat Keting UK, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi

Kawe bukan familiar sangat area Bangi ni maklum la dok jauuuuuh di Desa Pandan (jauh la sangat!!!!), lagi pun nak gi jauh-jauh semata-mata nak pekena semangkuk sup 'agak' malas pulok rasanya,,,,tapi memandangkan Mem begitu ‘serius’ nak makan sup urat keting, maka kawe ikut je la…

Sebelum gi, kawe cuba tanya En. Google kat mana letaknya restoren ni,,,mana tau kot-kot  tersesat ke Seksyen 7 Shah Alam pulok! Bila dah tanya pendapat En. Google tu kawe dapat agak skit-skit kat mana lokasi restoren neh,Mengikut En.Google lagi, rupanya agak tersohor juga la restoren ni, citenya dah kuar kat Kosmo, kuar pulok kat JJCM TV3, dan banyak blog-blog termasuk batu blok dan Blok G8 Desa Pandan menulis tentang restoren neh,,,, Alkisah katanya Dato Dr Fadhillah Kamsah pun selalu makan kat sini.
Ini le rupa Sup Urat Keting, rasanya memang lain dari sup ayam!

Dipanjangkan cite dan dipendekkan stori  jam 2.00 petang sampai la kami ke restoren ni,  kawe tengok orang pun agak ramai , maklum la time makan tengahari, hari minggu pulok lagi, orang beratur panjang (tak la sampai 1 km) nak order sup….

Lepas dapat tempat duduk, kawe gi le masuk barisan (beratur) untuk order roti canai!! Apa hal datang ke Restoren Sup Urat Keting nak order roti canai??? Mesti la nak order sup!!! Kawe order 2 mangkuk sup urat keting + 2 nasi putih (nasik sendiri ambik)

Bila dah makan rasa kira okey la,,,,, sedap la jugak, tapi Mem kata sedap lagi sup gear box kt TM, selain sup urat keting, sup2 lain cam sup tulang, sup ekor pun ada,,,,tapi specialty kt restoren ni sup urat keting lah dah nama dia pun Restoren Sup urat keting!!! Takkan dia nak jual sate pulak!!!  Eh  ada la jual sate kat restoren ni!! Malah katanya lebih sedap dari Sate Kajang, (Sate Kajang tak jauh dah dari sini) lepas pekena sup urat keting, sebelum balik sempat la tapau sate 10 cucuk + nasi impit 2 ketul,,,,, sate dia sedap, nasik impit pon sodappppp….
Sate kat sini pon sodapppp!!!!!

Secara keseluruhan belanja ari tu…..2 mangkuk sup urat keting + 2 pinggan nasik putih + daging goreng skit + milo ais + neskopi o ais = RM23.00 + 10 cucuk sate + 2 ketul nasik impit = RM9.00 --- Total RM32.00

Sekian Cerita Sup Urat Keting UK Seksyen 7 Bangi, pahni tak nak cerita sup lain pulok!

3 comments:

Pok Me (Wan Drame) said...

kawe dah make sini,,,buleh tahan la (harganya!!!)

Mc Lieza said...

mmm.. terima kasih lah sebab bawak MEM yg sememannya BESAR ni... :)

-gedek! said...

jangan bertegang urat time bayar, sudah....