25 January 2010

Menjenguk UIA

Salam,
Sejak Disember lalu boleh dikatakan setiap hari Ahad gua ke UIA (Universiti Islam Antarabangsa) di Gombak sana nun,,,,bukan gua gi belajar tapi menghantar 'mem' gua gi belajarrrrr,,,,
Kesempatan masuk semula ke UIA mengingatkan kembali kenangan lama-lamaaaaa semasa buat projek (landskap) di sini (UIA) dulu-duluuuuuu iaitu dari dari tahun 1996 - 2000,,,,,Sementara menunggu mem habis kelas, sempat le ronda-ronda dan pusing-pusing sekitaran UIA nih,,,,untuk melihat kembali hasil 'kerja' gua kat UIA ni,,,,,,

Pelan (peta) Keseluruhan Kampus UIA, Gombak
Rekabentuk Landskap UIA bermula dari peringkat 'Master Plan" sehinggalah kepada 'implementasi' di tapak diselia oleh opih gua dulu (Malik Lip & Associates) dimana gua terlibat secara langsung menyediakan (melukis le!) pelan-pelan terperinci (detail drawing), dan ada la jugak pegi 'site'(UIA) sekali sekala untuk berdiskusi(mesyuarat) dan melihat kemajuan kerja-kerja di tapak.

Ini le antara hasil-hasil kerja gua kat UIA nih, yang sempat gua ambik gambar,,,,
Pintu masuk Utama ke UIA
Bangunan Utama / Pentadbiran

Mosque Plaza (Masjid Sultan Hj Ahmad Shah)-Rekabentuk Plaza adalah bercirikan "Islamic Motif" menggunakan kemasan "slate tiles" dan "granolithic".
Student Plaza / River Plaza
Antara 'courtyard' hasil lukisan gua, bercirikan "Islamic Motif" menggunakan kemasan 'slate tiles' dan 'granolithic'.
Gambar-gambar ni(hasil kerja) banyak meninggalkan 'nilai-nilai sentimental' kepada gua,,,,,sepanjang gua melaksana dan menyiapkan kerja-kerja di UIA iniiiiiii,,,,,,,,,,,,,,

5 comments:

Syed said...

Saya pun ada gak terlibat dengan kerja2 construction UIA dulu....

zie said...

uia mmg cantik dlm gambar :)

nurulsofha said...

assalamualaikum

Pelan (peta) Keseluruhan Kampus UIA, Gombak ada x yg saiz besar?

klu tiada tlg label kn yg kecil tu pun boleh,

tlg emel kt sy
nshahierrah@yahoo.com

«Mira» said...

lawa jugak landskap kt uia ni kan... heheh :)

sabiq+zin said...

Salam tuan
ada x master plan utk UIA,
nak guna utk projek landskap,
saya dari UTM skudai
Thanks....
boleh email ke
monstermind25@yahoo.com

btw semat blog ni