05 May 2009

PENANG

Salam,

Sempena cuti yang kerajaan bagi pada 1 Mei lepas ( Hari Pekerja), gue ( + orang umah ) telah gi jale'-jale' cari letih ke Penanggggggg ( nak gi Mexico takut "selsema ba** " !!!!!) .....so gi jalan2 dalam negara udah leeeee..... gi pada pagi 1/5/2009.....balik pulok pada keesokannya 2/5/2009....
Sajeeeee je datang sini, jalan2 sambil-sambil nak makan nasik kandarrrrrrrrrrr......



















Naik feri dari Butterworth (Pangkalan Sultan Abdul Halim ) ke Georgetown (Pulau), tambang RM1.20 jeeeee, ....masa balik (dari pulau ke darat ) tak payah bayar, preeeeeeeeee......perjalanan ( dari darat ke pulau dan sebaliknya) sekejap je, ade le dalam 15 minit....



















Gini leeee rupa Encik Feri, .... perkhidmatan feri ni diuruskan oleh Penang Port Sdn. Bhd, ia tiada kaitan langsung dengan Feri Anugerah Makmurrrr ataupun Fairy Tale....



















Suasana dalam feri..(cuba teka yang manakah 'driver' feri nih ??)

Sampai je pangkalan( darat ), nak kena 'check-in' le pulokkk, lagu mana nak gi hotel ekk????? kat sebelah pangkalan feri ni nampak cam ada stesen bas dan teksi........so, kita naikkkkkkk becaaaaaa, baru le ada kelainan skittttt !!! asyik2 naik bas, LRT, naik unta, nak juga rasa naik becaaaaaa, .... kesian gak rasa tengok Pak Cik Beca tu, jadi gue pun naik le beca dari pangkalan feri ke hotel, bagi ( tambang ) kat Pak Cik tu RM 10.00........



















sampaiiii doh depan hotelll....!!!!!

*****
Orang utan kata, kalau datang Penang boleh lalu kot jambatan atau lalu kot feri, jadi gue pun nak lee rasa nasik kandar yang sedaapppp (orang kata) kat Penang nih !!....dengar2 citer, Nasik Kandar "Line Clear" yang tip-top kat Penang nih.



















Kalau nampak je 'signboard' ni, sleke le masuukkk !!

Tak lee susah sangat mencari kedai (restoran ??) ni, terletak di sebuah lorong di Jalan Pinang,( kalau tanya2 orang kat sini mesti tahu tempat nih !!! ) kedainya biasa-biasa je, tapi pengunjung punyeee lee ramaiiiii, beratur panjanggggggg, gue tengok semua orang (bangsa) datang makan sini, mesti sedappppppp nih !!!!! ......



















Macam-macam orang datang make' sini (tak termasuk orang utan!!)

~ Bila dah makan tuu, sedap sungguihhh nooo !!! Makan sedap, bayarannya ( harga) pun 'sedap' jugakkk le !!!! ... Gue makan nasik putih + 2 ketul kambing + sekor sotong = RM 12.50, org umah wa makan nasik putih + ayam madu + udang besar = RM 18.50...... muraaaaaaahhhhhhhhh tuuuuuuu!!!!!!!! ( Mahaaaaaaallll sangat la !!!!! ), insyaAllah kalau datang Penang lagi , gue gi makan kat kedai lain pulok !!!!!!










Ayam Madu + 2
ekor Udang = RM18.50 & 2 ketul Kambing + Sekor Sotong = RM12.50

*****



















Pemandangan Bandaraya Georgetown dari bilik hotel, nampak tak 'Hotel Bajet' Air Asia ??? kat sebelah kanan tu pulak, KOMTARRRR yg femes tu (dulu la) !!!!



















'posing' kat 'pool deck' dengan 'mem' besar (sederhana besar sebenonya !!!) sebelum gi makan nasik pikul / nasi kandar .......

Sekian, kalau ada masa nak gi make' nasik kandar kat New York pulokkkkk.....

3 comments:

damonharrison said...

hey, i really like your blog, just hoping you could follow me as well? no pressure or anything haha, just trying to build a following. have a great day!

Liz said...

Biler la cheq mau pgi penang ni yer..

MrsNor said...

salam ziarah. Timokasih linkkan blog ambo sinni.

Lamonyo tok gi Peneng..lah gi dennu 10 tahun dahulu..huhu