30 March 2009

MEMORI ZAMAN JEPUN ( 1 )

EGYPT
Salam,
Inilah sebahagian dari gambar2 kenangan gua semasa melawat ke negeri para Anbia, bumi bersejarah ~Egypt@Mesir, pada tahun 2004 duluuuuuuuu....Macam tak percaya boleh sampai sini, kecik2 dulu(zaman sekolah) cuma baca buku mengenai Piramid, Sungai Nil, Firaun dan seumpamanya, sekarang(dulu le !) semua itu berada di depan mata !!!!!!
Gue tak ingat secara 'detail' perjalanan lawatan tersebut(sebab dah lamaaaaa), cuma yang gue ingat dalam masa 10 hari tu, gue melawat sekitar Cairo@Kaherah,...dari Cairo menaiki keretapi@'Sleeping berth' ke Aswan, dari Aswan menaiki 'cruise'@'floating hotel' menyusuri Sungai Nil dan berhenti disetiap bandar di sepanjang Sungai Nil seperti Kom Ombo, Edfu, Esna dan Luxor, dari Luxor naik keretapi pulak menuju ke Alexandria@Iskandariah......


The Great Sphinx kat belakang tuuuuuuu... Sphinx !! my dream comes true !! speechless !! cam tak caya jee !! caya ! caya ! chaiya, chaiya !!



Gambo Sphinx ni diambil pada tahun 1858 dulu, kira-kira 146 tahun sebelum kedatangan gue ke sini, hi,hi,hi,

The Great Sphinx
~ The Great Sphinx of Giza is a statue of a reclining lion with a human head that stands on the West Bank of the Nile, near Cairo. it is the largest monolith statue in the world, standing 73.3 meter long, 6.0 meter wide and 20 meter height. The Sphinx of Giza is a symbol that has represented the essence of Egypt for thousand of years. Carved from the bedrock of the Giza Plateau, the Sphinx is truly a mysterious marvel from the days of ancient Egypt. The body of a lion with the head of a king or god, the Sphinx has come to symbolize strength and wisdom. ( aku petik dari Wikipedia daaaa !!!)


Piramid !!! oh god !! speechless lagiii !!! caya tak caya ?? caya !! caya !!




The Great Pyramid dari dekat, lihat bongkah2 batu 'limestone block' yang membentuk piramid ini, tiap satunya setinggi gue !!!

The Great Pyramid~ The Great Pyramid of Giza, built c. 2560 B.C, it is the oldest and largest of the 3 pyramids in the Giza and is the only remaining member of the 7 Wonders of the Ancient World. It is believed the pyramid was built as a tomb for 4 th Dynasty Egyptian King Khufu and constructed over a 20 year period concluding around 2560 BC. The Great Pyramid was the tallest man-made structure in the world for over 3,800 years.
( dipetik dari
Wikipedia lagiiii )
Di atas "Nile River Cruise" dikenali juga sebagai 'floating hotel', menyusuri Sungai Nil dari Aswan sehingga ke Luxor selama 3 hari 4 malam...


Colossi of Memnon @ Luxor

"Colossi of Memnon"are two massive stone statues of Pharoah Amenhotep III. For the past 3400years (since 1350 BC) they have stood in the Theban necropolis, across the River Nile from Luxor. The statues are made from blocks of quartzite sandstone which was quarried at el-Gabel el-Ahmar (near Cairo) and transported 420 miles overland to Thebes. The original function of the colossi was to stand guard at the entrance to Amenhotep's Memorial Temple.
Memnon was a hero of the Trojan War, a king of Ethiopia who led his armies from Africa intio Asia Minor to help defend the beleaguered city but was ultimately slain by Achilles. The name "Memnon" means "Ruler of the dawn" and was probably applied to the colossi because of the reported cry at dawn of one of the statues.
( Petikan Wikipedia )


Kom Ombo Temple 2004




Kom Ombo Temple (sebelum dibaikpulih) awal tahun 90-an

Kom Ombo Temple~ The temple of K
om Ombo is an usual double temple built during Ptolemaic Dynasty in the Egyptian town of Kom Ombo. The building is unique because its 'double' design meant that there were courts, halls, sanctuaries and rooms duplicated for two sets of gods.(god Sobek and god Haroeris). The temple is a typical because everything is perfect symmetrical along the main axis. ( Wikipedia Petikan )


Qaitbay Citadel/Qaitbay Fort@Alexandria/Iskandariah~ It was founded by Alexander the Greatin 331 BC. The fort has for centuries stood guard over the bay and endured the battering of the White Sea, the Arabic name for the Mediterranean. (Wikipedia)







Makam sahabat Nabi~Abu Darda di Iskandariah ( ni petikan sendiri , bukan Wikipedia !!)
(Cukup le sampai sini, kalau ikut hati banyak lagi gambar2 yang nak isi !!!) ..mungkin Egypt part 2 kot ???

2 comments:

SABALE said...

que lindo egipto loco
http://www.sabaleplus.blogspot.com/

Hamirdin b Ithnin said...

INFORMATIF!